Kwasten bewaren: Hoe kun je dit het beste aanpakken?

Wat is de beste manier om je verfkwasten schoon te maken? En kun je een kwast voor een lange tijd bewaren of is dit niet slim? Tijdens het schilderen kunnen veel mensen zich deze dingen afvragen. In deze blog vertellen wij je alles over het bewaren van je verfkwasten en hoe je dit het beste kunt doen.

Kwasten schoonmaken

Bij het schoonmaken van je verfkwasten denken veel mensen dat ze je onder de kraan kunt houden en vervolgens in het water kunt gooien. Dit is niet goed voor het milieu. Het maakt niet uit wat voor verf je gebruikt, deze verfresten zijn schadelijk voor het grondwater. Je kunt het dus beter anders aanpakken. Breng je verfkwasten en overige verfspullen altijd naar het KCA (klein chemisch afval in de buurt). Wil je je opgedroogde verf weggooien? Dit kun je wel bij het restafval kwijt. Bij het schoonmaken van je kwasten schraap je eerst de overtollige verf eraf. Hiervoor kun je een plamuurmes of roerhoutje gebruiken om zoveel mogelijk verf te verwijderen. Vervolgens kun je je verfkwast in een emmer of pot schoonmaken. 

Korte termijn 

Ben je bezig met een verfklus en wil je graag de volgende dag weer verder schilderen met dezelfde kwast? Dat is geen enkel probleem. Je kunt deze kwast gewoon weer gebruiken. Hiervoor hoef je de kwast niet helemaal schoon te maken. Je kunt de kwast goed houden door het in de verf te laten staan. Zorg er hierbij wel voor dat je de verfblik kan afsluiten. Verder kun je je verfkwasten ook bewaren in huishoudfolie. Zorg er voor dat je de kwast in een koele temperatuur bewaart en dat er niet zoveel lucht bij kan komen.

Lange termijn

Als je de kwasten iets langer wilt bewaren, dan moet je dit op een andere manier doen. Bijvoorbeeld voor als je ze nog voor een volgende verfklus wilt gebruiken. Door de kwasten op een goede manier te bewaren, heb je er nog een langere tijd plezier mee en kun je wat extra geld besparen. Een bekende methode is de kwast in water te bewaren. Zo kun je de verfkwast de volgende dag opnieuw gebruiken en is de kwaliteit van de kwast nog heel goed. Wil je je kwast nog langer bewaren? Dan raden we het aan om je kwast in lijnolie te bewaren. Met een kwastinette kun je je kwast gemakkelijk in lijnolie bewaren. Dit is een hulpmiddel dat er voor zorgt dat de haren van je kwast niet de onderkant raken, zo kun je de kwast de volgende keer weer gebruiken. Als je een kwast een lange tijd in water bewaard, dan kan het gebeuren dat de kwast gaat roesten en heel stug wordt. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

De beste verfkwasten direct geleverd bij Verfaanhuis.nl!

Wil je de beste kwaliteit verfkwasten die je voor een lange tijd kunt gebruiken? Dan moet je bij verfaanhuis.nl zijn! In onze webshop vind je diverse verfkwasten. Wij hebben verfkwasten en staalmeester kwasten die geschikt zijn voor elke klus. Verder vind je bij ons ook andere verf accessoires, denk hierbij aan verfreiniger en verfhandschoenen. Wil je meer weten over ons assortiment? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, we helpen je graag!