Een deur verven, hoe pak je dat aan?

Het schilderen van een deur is niet zomaar geklaard. Dat komt omdat het een schilderklus is die je normaal gesproken niet heel vaak doet. Het is waar dat het schilderen van deuren een speciale voorbereiding vereist en er zijn een paar dingen waar je aan moet denken, maar dat betekent niet dat je het werk aan een professional moet uitbesteden. Als je ons stappenplan volgt, weet je zeker dat je een eindresultaat bereikt waar je nog jarenlang van kunt genieten. 

Wat heb je nodig om een deur te verven?

Voordat je begint met het verven van je deur, is het natuurlijk belangrijk om te weten welke dingen je nodig hebt om dit een succes te maken. Bij het schilderen van je deur heb je namelijk wel wat dingen nodig. De volgende producten heb je nodig: 

Let wel op bij het verven van je deur of het een binnen- of buitendeur is. Verf die veel te maken heeft met het Nederlandse klimaat heeft andere eigenschappen nodig dan een verf die je gebruikt voor een binnendeur. Hou hier dus wel rekening mee bij het aanschaffen van deze producten. Verf die veel blootgesteld wordt aan het Nederlandse klimaat heeft andere eigenschappen dan verf die je gebruikt voor een binnendeur.

Voorbereiding

Wanneer je alle benodigdheden voor het verven van je deur hebt, kun je beginnen met de voorbereiding. Wij gaan je hierbij helpen. Hieronder vind je het stappenplan van de voorbereiding. Wanneer je deze stappen goed hebt gevolgd, dan kun je een prachtig eindresultaat behalen. 

Stap 1: Verwijder de onderdelen

Vergeet niet de onderdelen van de deur te verwijderen, dit wordt ook wel deurbeslag genoemd. Verwijder de klink en alle metalen onderdelen, zodat de deur geschilderd kan worden. Dit creëert het beste resultaat. 

stap 2: Ontvetten

Verf hecht het beste op schone oppervlakken. Reinig daarom de deur met warm water en een ontvetter. Eenmaal volledig ontvet, veegt u de deur schoon met schoon water. Eventuele gaten en scheuren kunnen worden opgevuld met geschikt vulmiddel. 

Stap 3: Schuren

Om de deur helemaal egaal en vlak te krijgen, schuurt u de deur. Let op de korrel van het schuurpapier. Dit wordt aagegeven met een "P" gevolgd door een cijfer. P-80 is voor kaal hout, P-120 is voor geverfd hout. Weet je niet 100% zeker welke schuurpapier je moet gebruiken voor je deur? Dan kun je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Stap 4: De kwast en roller voorbereiden op gebruik

Voor kleinere onderdelen gebruik je een kwast. Een verfroller (voor verf op waterbasis) gebruik je voor grotere oppervlakken. Losse haren kun je van de borstel halen door de borstel op grof schuurpapier te strijken. Houd een een stukje afplaktape om de roller om losse deeltjes te verwijderen.

Deur verven

Nu de voorbereiding er op zit, kun je beginnen met de deur verven. Je kunt de onderstaande stappen volgen om hier een succes van te maken:

Stap 5: Grondverf

Roer de primer (grondverf) goed met een mengstaaf. Breng deze verf op een verticale manier aan, rol de verf vervolgens horizontaal uit en eindig met een verticale baan. Begin altijd bovenaan, zo kun je druipers voorkomen. Controleer altijd de droogtijd van je verf om te weten wanneer je verder kunt met schilderen. 

Stap 6: Verven

Nu is het tijd om daadwerkelijk aan de slag te gaan: de toplaag aanbrengen. In theorie komt het werk op hetzelfde neer als het aanbrengen van de grondverf. De techniek is hetzelfde en de tips die we geven zijn ook van toepassing op deurverf. Mogelijk moet je de deur meerdere keren schilderen voor het beste resultaat. We raden je daarom ook aan om de productinstructies op de verfblik goed te lezen, vooral de aanbevolen droogtijden. Het kan verleidelijk zijn om de deur 's ochtends en 's avonds te schilderen. Dan is de klus in één keer klaar. Zorg ervoor dat je voldoet aan de aanbevolen droogtijd. Zo weet je altijd dat er nooit iets mis kan gaan.