Hoe lang moet verf drogen?

Bij het schilderen komt veel kijken. Je wilt graag zo snel mogelijk klaar zijn met het schilderen en het eindresultaat bewonderen. Maar het is belangrijk dat je de juiste tijd wacht voordat je bijvoorbeeld aan de volgende laag begint. Daarom krijgen wij vaak de vraag: hoe lang moet verf drogen? In deze blog vertellen we je alles over de droogtijden van verschillende soorten verf en de droogfases die hierbij komen kijken.

Droogtijd verf

Bij het drogen van verf zijn er een paar belangrijke factoren. Allereerst ligt het er natuurlijk aan welke verf je gebruikt voor het schilderen. Je vindt vaak op de etiketten van de verfverpakkingen terug hoe lang de droogtijd is. Hieronder geven wij je alle informatie die je nodig hebt over het drogen van verschillende soorten verf.

Allereerst is het van belang dat de temperatuur goed is. Verf wordt het beste verwerkt tussen 10 en 30 graden, maar de ideale temperatuur is tussen de 15 en 25 graden. Bij deze temperaturen droogt de verf op het juiste tempo en heb je geen problemen met het drogen van de verf. De luchtvochtigheid in je ruimte is ook belangrijk. Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid niet boven 85% is anders kan er condensatie op de verflaag komen, dit zorgt ervoor dat de verf niet goed kan drogen. Als laatste is de laagdikte ook van belang. Watergedragen verf hoeft bijvoorbeeld niet zo dik aangebracht worden als verf op terpentinebasis. Controleer dus grondig wat de goede laagdikte is, want zo klopt de droogtijd van de verf ook.

De droogtijd bij verschillende type verf

De droogtijd van verf kan afhangen van het type verf dat je gebruikt. Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde droogtijden:

Waterbasis

De droogtijd van waterbasis is 5 uur en de uithardingstijd is 2 weken.

Terpentinebasis

De droogtijd van terpentinebasis is 16 uur en de uithardingstijd is 2 dagen.

Muurverf

De droogtijd van muurverf is 4 uur en de uithardingstijd is 1 week.

Sneldrogende verf

De droogtijd van sneldrogende verf is 2 uur en de uithardingstijd is 1 week.

Beits

De droogtijd van beits is 24 uur en de uithardingstijd is 3 dagen.

Kalkverf

De droogtijd van kalkverf is direct en de uithardingstijd is 12 uur.

Krijtverf

De droogtijd van krijtverf is 30 minuten en de uithardingstijd is 12 uur.

Olie

De droogtijd van olie is 24 uur en de uithardingstijd is 1 week

De droogfases van verf

Stofdroog

Als de verf stofdroog is, dan betekent dit dat er geen stof meer aan de verf zal plakken. Maar raak de verf nog niet aan. De verf is in deze fase namelijk nog niet volledig droog. Je kunt het dus nog niet bijwerken of vastpakken.

Kleefvrij

Als de verf kleefvrij is, dan bedoelen we daar letterlijk mee dat de verf niet meer kleeft. Je kunt de verf nu voorzichtig aanraken, er zullen nu geen afdrukken in de verf komen.

Schuurbaar

Als de verf schuurbaar is dan kun je de verf schuren. Dit kun je laten doen wanneer dat nodig is.

Overschilderbaar

Bij deze fase kun je een nieuwe laag aanbrengen op de verf. Dit kun je doen met een tweede of derde laag. Dit geeft de verf vaak een mooie uitstraling.

Uitgehard

Dit is de laatste fase van het drogen. Als de verf is uitgehard, dan betekent dit dat de verf nu sterk is. Afneembare verf is bij deze fase bestand tegen vlekken.

De beste kwaliteit verf vind je bij Verfaanhuis.nl!

Hopelijk heb je nu genoeg informatie over de droogtijd van verf gevonden in deze blog. Ben je op zoek naar verf? Wij hebben de beste kwaliteit verf op voorraad! Bij ons vind je de beste verf merken en benodigdheden voor tijdens het schilderen. Wij hebben voor elke klus een geschikte verfsoort. Denk bijvoorbeeld voor bij het verven van je muur of kozijn. Heb je nog vragen voor ons? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, we helpen je graag verder op weg!